top of page
  • Фото автораVydavnytstvo Vidmova

10 книжок про міста України

Coffee table book, путівники по місту, спогади місцевих жителів, історичні нариси — книжки про міста можуть бути різними. А головне — цікавими! Тож ми підготували добірку з 10 видань про міста України.


Ужгород

«Архітектура Ужгорода. Австро-угорська доба. 1867–1918»

Олег Олашин, Ліна Дегтярьова (Uzhhorod Modernism, 2019)

Руки так і тягнуться до цієї яскравої палітурки. А всередині чекає неймовірна кількість цікавих фактів: історії про відомі будівлі міста, опис стилів, що були популярними на той час, та біографії архітекторів. Одного погляду достатньо, щоб зрозуміти — книжка сповнена любові до кожного куточку та цеглинки Ужгорода. Сподіваємося, що автори проєкту випустять другий наклад, аби ще більше людей мали змогу насолодитися архітектурою цього міста у будь-яку хвилину.


Чернігів

«Декілька слів про Чернігів»

Сергій Лепʼявко (Кліо, 2016)

Історика Сергія Лепʼявка можна сміливо назвати справжнім знавцем історії Чернігова. Вже не одна його книжка про це славетне місто побачила світ. «Декілька слів про Чернігів» підійде для всіх категорій читачів. Якщо ви ще в роздумах, чи варто відвідати це місто — книжка спонукає до ствердної відповіді. Якщо ви вже були там (а ви не могли не закохатися у це чарівне місто!), то це видання подарує додаткові враження. І, звісно, жителів Чернігова захоплять короткі історії про головні памʼятки та цікавинки, що оточують їх.


Біла Церква

«Біла Церква та околиці»

Роман Маленков (Комора, 2022)


Коли автор — географ, мандрівник та тревел-блогер, то книжка про місто просто не може не зацікавити. Тим паче, що вона вийшла в електронному форматі, а отже подорожувати історичними місцями Білої Церкви можна у будь-яку хвилину. Мальовничі описи та цікаві історії, доповнені красивими фотографіями, навряд чи залишать когось байдужим.



Дніпро

«Дніпро: символ міста. Будинок Хрінникова»

Валентин Старостін (Герда, 2017)


Що може розказати про місто один будинок? Дуже багато. Особливо, коли це одна з найвпізнаваніших памʼяток Дніпра. За понад сторічну історію будинок не раз змінював своє призначення і навіть зовнішній вигляд. Але продовжував виконувати свою першочергову місію — бути взірцем українського архітектурного стилю. Про все це, а також про Дмитра Яворницького, козацьку славу та історичні процеси довкола — розповідає ця невеличка, але не менш цікава, книжка.


Сєверодонецьк

«Сєверодонецьк. Репортажі з минулого»

Світлана Ославська (Човен, 2022)


Написати про місто — одна справа. Інша — коли вас повʼязує не один рік співіснування. Світлана Ославська народилася та виросла у Сєверодонецьку. Саме тому її репортажі часто супроводжуються особистим поглядом на ті чи інші речі. Багато з нас дізналися про це місто з новин. Авторка ж пропонує нам поглянути на нього у часи до повномасштабного вторгнення Росії.


Чернівці

«Тоді в Чернівцях і довкола. Спогади старого австрійця»

Ґеорґ Дроздовський (Видавництво 21, 2019)


І знову маємо розповідь того, хто не з чуток знає місто. Але в цьому випадку ми ще глибше занурюємося в історію. Ґеорґ Дроздовський пише про місто своєї молодості. Міжвоєнні Чернівці початку ХХ століття — тут «проживали пліч-о-пліч шість національностей, як вони справлялися зі своїми щоденними турботами». Ця книга для всіх, хто любить дізнаватися історію не тільки із сухих підручників.


Одеса

«Одеса»

Олена Ємчук (GOST Books, 2022)


Побачити місто очима іншої людини. Схожі обличчя, дороги, будівлі й авто — здається, ми зустрічаємо їх щодня на вулицях наших українських міст. Але в цих фото є дещо особливе — характер Одеси. Олена Ємчук відома у світі фешнфотографка. Українське коріння, професіоналізм та цікава ідея — і маємо книжку, що увійшла до списку 20 найкращих фотокнижок 2022 року за версією Time.



Львів

«Ґвара»

Гриця Ерде (Видавництво Старого Лева, 2012)

Книжок про Львів мало не буває. На вулицях міста розгортаються небувалі сюжети як у художній літературі, так і в реальному житті. Тому хотілося підібрати для цієї статті щось дійсно особливе. «Ґвара» — це книжка про львівську говірку. Може, відомі «батяр» та «варʼят» вас вже не здивують. А як щодо «зациндолити» чи «каляфйор»? Тільки, львівʼяни, тс-с-с. Не підказуйте! І памʼятаємо, що треба замкнути свою бузю, коли працює ППО.


Харків

«Легенди Харкова»

Сергій Товстенко (BookChef, 2019)


Дитяча книжка в нашому списку — віммельбух про Харків. Але тут готові посперечатися — дорослим буде не менш цікаво розглядати яскраві ілюстрації та шукати знайомі обʼєкти. Про найкращий у світі памʼятник Кобзарю, про собор, який будували ще козаки, та велику плантацію шовковиць, де розводили… А це залишимо у таємниці. Про які легенди інших міст ви знаєте?


Київ

«Kyiv by Sergiy Maidukov»

Сергій Майдуков (ist publishing, 2022)


Про цей артбук можна писати багато, але краще взяти його до рук та погортати сторінки з неймовірними ілюстраціями Сергія Майдукова. Театр на Подолі, інтерʼєри Житнього ринку, готель «Салют» та люди, що живуть у ритмі міста, чи то пак — задають його. З плином часу можна знову і знову повертатися до ілюстрацій та відкривати для себе щось нове. Текст у книзі дублюється англійською мовою, тож це видання стане неабияким подарунком для ваших іноземних друзів.


Фото:


55 переглядів0 коментарів
bottom of page