top of page
  • Фото автораАня Бондарчук

Бібліотека майбутнього чи вже теперішнього?

Я виросла у провінційному місті на заході України й на початку 2000-х місцеві бібліотеки являли собою книгосховища, в сірій, радянській будівлі, де пахне старовиною, і де треба поводитись тихо та чемно. Найбільший fun який в мене відбувся в дитинстві у бібліотеці це допомога бібліотекарці під час шкільної «практики», де ми протирали пил з книг і листали сторінки взад-вперед аби книги «дихали». Досі не знаю, чи існує така практика в бібліотеках чи бібліотекарка так нас тролила. В універі бібліотека була вже значно комфортнішою, з електронною базою даних та кількома сучасними читальними залами, де ми часом збирались обговорити групові завдання.


Я цілком свідома того, що основне завдання бібліотек надати доступ до знань усім. Та сьогодні хочу поговорити про бібліотеку майбутнього, яка вийшла за рамки функції книгосховища і стала справжнім осередком розвитку креативності для жителів і гостей фінської столиці.

Photo by Kuvio

На фото Публічна бібліотека Гельсінкі Ооді, а точніше супер-сучасний креативний простір з цілим переліком послуг і активностей. Простір цей складається з трьох поверхів і чим вище підійматись, тим спокійніші і тихіші місця можна знайти. Бажаєте випити кави, зігрітись і купити книги? Для вас перший поверх, де є кав’ярня, книгарня й ігровий майданчик.

Photo by Ants Vahter

Маєте мету побрейнштормити з командою чи провести zoom-call? Провести презентацію чи навіть роздрукувати проєкт на 3D принтері? Або просто провести цікаво час з родиною? Для вас другий поверх з численними work-spaces, meeting rooms та ігровими кімнатами. Врешті, хочете побути в тиші один на один з книгою? Так, все вірно, третій поверх ваш.


Третій поверх має назву Book Heaven і це таки читацький рай, не інакше. Тут можна розміститись на м’яких канапах між живими деревами, у кріслі перед панорамним вікном, чи у звукоізоляційному кріслі. Подекуди сконструйовані широкі дерев’яні сходи на яких можна не тільки присісти з книгою, а й навіть розлягтись. З третього поверху є вихід на терасу з магнетичним видом на Гельсінкі.


В бібліотеці можна організувати будь який захід, майстер-клас, лекції, концерти, презентації книг, музичні перформанси, кінопоказ чи виставку художнього мистецтва. Важливий нюанс, за проведення заходу бібліотека не стягує оплату, але й організатор заходу не має права брати плату з гостей івенту. Платні заходи також можуть проводитись, але тоді й бібліотека візьме оплату за свої послуги.



Коли я вперше піднялась на другий поверх, атмосфера тут нагадувала креативний коворкінг з кабінетами різного розміру і призначення, розділеними прозорими скляними стінами, принтерами широкоформатного друку, 3D-принтерами, швейними та вишивальними машинками. Окремо є ігрові кімнати та навіть студії звукозапису. Ясна річ, тут було багато фрилансерів і студентів. Тож кухня що розташувалась серед креативного коворкінгу вигляадала дуже навіть доречно. Проте виявилось що ця кухня виконує й інші функції: від проведення кулінарних майстер-класів та прикладних презентацій кулінарних книг до випікання шедеврів для сімейного споживання, у випадку «якщо в когось домашня кухня замала». Саме так я прочитала пізніше на сайті бібліотеки.


Photo by Tuomas Uusheimo

Для дітей є окремі кімнати для сторітелінгу, де батьки можуть почитати казки своїм малятам, або навіть влаштувати міні-виставу на основі прочитаної історії. Також є кімната із Казковою стіною, що за допомогою доповненої реальності змінює свій вигляд від доторків і рухів


Найбільше Бібліотека пишається висадженими 9-ма деревами, інноваційністю та відкритістю для всіх відвідувачів. Дерева ростуть на третьому поверсі, у Book Heaven. Інноваційність бібліотеки включає роботизовану логістику книг: повернення книг відбувається через систему самообслуговування, і далі книги сортуються роботами. А відкритість це власне і родзинка бібліотеки.


Photo by Kuvio

Двері бібліотеки відчинені для всіх, і всі сервіси надаються безкоштовно. Важливо, що проєкт бібліотеки розроблявся в тісній комунікації з потенційними відвідувачами. Організатори отримали більше 2000 ідей від читачів і адаптували проєкт під ці запити.




Також організатори провели опитування, в честь кого має бути названа бібліотека. Аби підкреслити свою відкритість для абсолютно всіх мешканців міста і гостей, бібліотеку присвятили всім. Тому на центральних сходах можна побачити написи на кшталт принцеси, спортивні фани, ледарі, анархісти, диваки, лідери, язичники, трудоголіки, безробітні, іноземці, дядьки, тітки, гумористи, лузери, інтроверти і багато інших категорій людей.

Photo by Tuomas Uusheimo

До речі, відкрилась ця бібліотека лише у 2018-му, а уже в 2019-му виборола перше місце у світі за версією Міжнародної федерації публічних бібліотек. Ця нагорода надається новим бібліотекам або тим, які відкрились у місцях, які раніше не використовувались як книгосховище.


Photo by Tuomas Uusheimo

Як зазначає директорка бібліотечних сервісів Фінляндії: “починаючи з 1800 років кожне село і місто країни мало школу і бібліотеку, що забезпечило рівний доступ до знань серед усіх громадян. Та зараз більшість знань можна отримати за допомогою смартфона, тому тепер завданням бібліотек є стати громадським простором […] надавати доступ до обладнання та даних, необхідних для навчання і творчості.”


Таким чином, бібліотеки перевтілюються із традиційних книгосховищ у сучасні креативні простори, де кожен може знайти заняття до душі. І називати такий простір бібліотекою майбутнього уже не зовсім коректно, адже для мешканців Гельсінкі - це вже цілком теперішнє. Ми ж сподіваємось, що після перемоги, і наші, українські бібліотеки отримають нове дихання.

55 переглядів0 коментарів
bottom of page