top of page
  • Фото автораЮлія Желізко

Добірка легких і затишних книг про мрії


«I’ll dream, dream, dream…» могла б співати Венздей, виконуючи свій танок, якби святкувала не лише Геловін та вірила б у дива. Ми ж танцюємо разом з Венздей, готуємося до новорічних свят, а ще читаємо книжки. Звісно, цьогоріч ми всі загадаємо найголовніше бажання року про мир в Україні. А персонажі книг вже шепочуть нам, що мрії мають чудову здатність – здійснюватися.

Тож let's cross our fingers і ходімо читати.


1. «Маленька книгарня щастя» Дженні Колган (Рідна мова, 2021)

Головна героїня цієї історії – Ніна. Книжки – це те, що вона любить найбільше у житті, а читання приносить їй найбільше задоволення. Тому Ніна працює там, де книг дуже багато – у бібліотеці. Вона добирає книги до настрою для всіх охочих, як сомельє добирає вина до страв. Та день у день туди навідується все менше людей. І бібліотеку просто розформовують.

Ніні доводиться шукати нову роботу. І коли вона відвідує тренінг, аби працювати в одній з компаній, то несподівано розуміє, що має вже мрію – створити власну книгарню…

Книга про сміливість та розуміння наскільки важливо йти за своєю мрією й творити щастя своїми руками.


2. «Саме час знову запалити зірки» Вірджіні Грімальді (Видавництво Старого Лева, 2020)

Анна – давно розлучена, заклопотана і втомлена від життя офіціантка, яка виховує двох доньок. Вона багато та важко працює, аби розрахуватись з боргами. Та того дня, коли вона нарешті матиме кошти, приймає доленосне рішення: замість того, аби сплатити борги – вирушити з доньками до Норвегії у будиночку на колесах.

Нові знайомства, старі страхи, сімейні драми, а ще неймовірна краса Скандинавії та, звісно, північне сяйво.

Не шукайте в цій історії підтекстів чи складних психологічних сюжетів. Натомість знайдете тепло, натхнення й нагадування «Запалюй зірки – не дозволяй собі згаснути».


3. «Проект Розі» Грем Сімсіон (Віват, 2017)


Дон Тіллман – молодий вчений-генетик – має серйозні проблеми у спілкуванні з жінками. Зазвичай, для нього перше побачення стає останнім. Тому він застосовує науковий метод пошуку супутниці життя. Його проект «Дружина» із найдетальнішою анкетою має відсіяти всіх, з ким у Дона нульові шанси та допомогти знайти ідеальну дружину.

Все йде за планом, допоки у його житті не з’являється Розі – вона не відповідає практично жодній з вимог, та й більше цікавиться власним проектом – знайти батька…

Забавна історія, яка нагадає, що інколи бажання здійснюються зовсім не так, як ми плануємо.


4. «Наші душі вночі» Кент Гаруф (Книголав, 2017)


Едді та Луї вже немолоді. Вони знають одне одного рівно стільки, скільки належить знати сусідам, що багато років живуть у невеликому містечку. Їх єднають великі порожні будинки та почуття самотності після смерті дружини та чоловіка.

Одного вечора Едді відвідує Луї та робить незвичайну пропозицію…

Книга, яка переконає, що бажання здійснюються тоді, коли ви перестаєте озиратися на думку інших людей. А ще обережно: після прочитання хочеться загорнутися в теплу ковдру, писати листи від руки всім, кого любиш і вкладати їх у конверти.


5. «Опівнічна бібліотека» Метт Хейг (Жорж, 2021)


Десь між життям і смертю існує бібліотека з незліченними книгами. І кожна з них – це історія паралельної реальності. В одній книзі викладена історія вашого життя таким, яким воно є; в інших – історії життів, які ви могли б прожити, якби в певний момент наважилися щось змінити. Уявіть, що у вас з’явилася можливість піти в таку бібліотеку і переглянути всі варіанти…

Нора Сід – одна з тих, хто отримав такий шанс. І обираючи книги в Опівнічній бібліотеці, Нора проживає свої нові життя…

Здавалося б, кожен з нас хотів би мати змогу прожити кілька життів, спробувати себе у нових ролях та, звісно, здійснити свої бажання наповну. Та цікаво, чи виявилося хоча б одне з цих життів кращим за те, яке ми маємо зараз?


6. «Одне різдвяне бажання» Кетрін Ранделл (Жорж, 2019)


Одного разу на Святвечір Тео, який залишився вдома з нянькою, побачив у вікні дивну зірку. Він вирішив загадати бажання. Тео побажав, аби в нього з’явилися друзі. А вже за мить на ялинці почали розгойдуватися й спускатися різдвяні прикраси, готуючись зчинити невеличкий розгардіяш…

Історія для дітей, яка може вкотре дати надію і дорослим, нагадати, що мріяти та шукати своє призначення можна навіть тоді, коли здається, що ти вже довго «лежиш у коробці».


7. «Маленький принц» Антуан де Сент-Екзюпері (КМ-БУКС, 2017)


Відома всім історія про маленького хлопчика, який жив на своїй планеті й одного разу зрозумів, що мріє віднайти сенс життя.

Казка для дорослих та дітей, в якій йдеться про добро і милосердя, чистоту і безпорадність, зачарований погляд на світ і любов ближнього. Казка, після якої на душі стає тепло та трішки сумно. Казка, яку варто читати та відчувати. Бо ж «Добре бачить лише серце. Найголовнішого не побачити очима». І, звісно, це казка про мрії, які точно здійснюються, якщо «дивитися» на світ серцем…

А які книги надихають вас мріяти та здійснювати мрії?


90 переглядів1 коментар
bottom of page