top of page
  • Фото автораЛариса Рудак

Кому сьогодні потрібен фемінізм?

Оновлено: 29 квіт. 2023 р.


Image by Freepik

Фемінізм мені прищепили батьки. З дитинства я багато разів чула родинну історію, шо коли у моїх тата і мами народилася перша донька (моя сестра), вони обидва вчилися і працювали на неповний робочий день. Вони не давали собі раду як фінансово, так і з боку навантаження і у певний момент дійшли висновку, що хтось один з них мусить залишити навчання і піти працювати на фултайм. Мої батьки вирішили, що це буде тато, а мама продовжить вчитися в інституті. Вони подумали, що якщо тато не буде мати вищої освіти, то зможе заробити фізичною працею, і що для жінки вища освіта важливіша. Незвичайне рішення у ті часи.


Розподіл обовʼязів у нашій родині був традиційним, але не памʼятаю, щоб тато лежав на дивані, в той час, коли мама готувала чи прибирала. Кожний з них вдома мав свою «другу зміну». Проте був один нюанс: мама час від часу лагодила праски та інші побутові прилади, коли у тата не доходили до цього руки. Тож, вступаючи у доросле життя у мене сформувалося два переконання: 1) для жінки вища освіта так само важлива, як і для чоловіка (жодних «вистачить бути красивою» або «достатньо вдало вийти заміж») і ,можливо, навіть важливіша; 2) жінки теж можуть лагодити праски)

Як ти вважаєш, що таке фемінізм і хто такі феміністки?
Для мене явище фемінізму тісно пов'язане зі становленням жіночого українського слова. Слова, що чують і поважають.
Женщины, которые борются за привилегии, а не за равенство.
Феміністки — активістки, що несуть в маси важливість цієї рівноправності, жінки, які доносять, до інших, що жінка, як і чоловік, має право влаштовувати своє життя так, як вона хоче, а не так, як їй каже суспільство, родина і т. д.
Феміністки — це жінки (бувають феміністи чоловіки), які вважають, що жінка — це самодостатня повноправна вільна людина, яка сама приймає рішення щодо свого життя, може досягнути успіху у вибраній сфері, в якій хоче, а не яку нав'язує суспільство, а не придаток до чоловіка і не конвеєр для народження чи прибирання -готування.
Боротьба за те, щоб жінка була не об'єктом, а суб'єктом.
Фемінізм — нав'язане глобалізмом поняття. Феміністка - обділена природою та чоловічою увагою особа жіночої статі.

Проте на нас має вплив не тільки наша родина, а також наше оточення і реклама, і років до 30 я встигла «нахапатися» різних думок, повірити в них і навіть присвоїти їх собі, зокрема «Жінки занадто емоційні, щоб працювати на керівних посадах», «Жінки не можуть працювати в політиці, бо політика вимагає багато часу, а у жінок його немає, бо вони мусять займатися дітьми і домом», «Для жінок найважливіше опікуватися домом та дітьми», «Жінки мають бути красивими, а чоловіки сильними» і моє улюблене «Призначення жінки надихати чоловіка». Здогадуюся, що не одна я колись у таке вірила. Проте мій світогляд змінився, і раптом мені стало цікаво, що сьогоднішні жінки і чоловіки думають про розподілення ролей і про місце жінки в суспільстві. Тож я поставила кілька питань в одній з українських груп у Польщі і признаюся чесно під враженням, скільки людей з ентузіазмом відгукнулося відповісти на мої питання. Деякі з цих відповідей я наведу тут. Уточню відразу, що в опитуванні взяло участь 133 особи, з них 8 чоловіків і 113 жінок (решта не призналися). Істотним фактом теж є те, що 37,1% з опитаних не мають дітей, а 77,5% це люди, які працюють.


Читаючи численні відповіді, мені захотілося освіжити знання про те, як зародився і змінювався рух фемінізму. Які задачі ставили перед собою феміністки на початках і за що вони досі борються. Я зібрала цю інформацію у цьому тексті.


Чи знаєш ти, які права мають жінки завдяки феміністкам?
Право на працю та рівноцінна оплата, можливість мати майно, захист від насилля.
Мають ті ж самі права, що і без феміністок.
Все, что у меня есть значимого для меня (работа, высшее образование, мировоззрение), я имею благодаря им.
Знаю, яких прав позбулися, завдяки фемінізму. Знаю, до чого штовхають людство завдяки фемінізму.

Історично нараховують три хвилі фемінізму.


Під час першої хвилі (у ХІХ столітті) жінки вибороли собі базові права: право голосувати та розпоряджатися своїм майном, виходити заміж та розлучатися за власним бажанням, здобувати освіту, працювати за оплату поза домом, володіти спадком та майном. І ще одну ніби дрібничку, але насправді істотну деталь, яка завершувала повну залежність жінок від чоловіків: можливість пересуватися у публічному просторі та подорожувати без супроводу чоловіків. Фактично феміністки тоді виламали двері і вікна у вʼязниці, у якій знаходилися багато століть поспіль. Вони зробили для себе можливою втечу з цієї тюрми і покращили якість свого життя.


Наскільки комфортно ти себе почуваєш у сьогоднішньому суспільстві як жінка? Максимально некомфортно. Я чоловік.

Під час другої хвилі фемінізму (у другій половині ХХ столітті) жінки вибороли для себе можливість працювати на таких же посадах, що і чоловіки, право розпоряджатися своїм тілом (право на аборт), а також боролися проти нереалістичних стандартів краси та сексуальної обʼєктивації жінок у медіа. Також саме тоді жінки вперше звернули увагу суспільства на проблему домашнього та сексуального насильства.

Тож під час другої хвилі фемінізму представниці цього руху знесли стіни вʼязниці і ніби вже опинилися на волі. Проте не всім чоловікам було зручно, коли жінки виходили далі воріт тієї тюрми. Та й жінкам було чи то звичніше там залишатися, чи то страшно виходити за звичну територію.


Чи впливають на тебе прийняті стандарти краси?
Жінка завжди має слідкувати за своєю зовнішністю, бути стрункою і підтягнутою – відповіло 13,8% Я знаю, що стандарти краси нереалістичні, але не можу не піддаватися їхньому впливу – відповіло 20,8% Як ви ставитеся до реклами товарів для чоловіків напівоголеними жінками?
Якщо жінка там красива, то нормально – відповіло 24,6% Негативно, це обʼєктивізація – відповіло 50,6%

Проте найсміливіші не зупинялися в своїй боротьбі й уже на початку ХХІ століття (третя хвиля) феміністки продовжують боротися за те, за що розпочали боротьбу жінки 50 років тому.


Саме завдяки феміністкам багато жінок раптом усвідомило, що сексуальні домагання, сексизм на роботі – це не ок. Хоча багато років до того, жінки мовчали, сприймаючи це як належне. Також вони звернули увагу на розрив у зарплаті у чоловіків та жінок і на несправедливий розподіл домашньої роботи. Бо теоретично жінки вже могли будувати карʼєру, але практично вони не могли присвячувати цьому достатньо часу, бо мусили доглядати за дітьми та виконувати всю домашню роботу.

Тоді ж активісти домоглися гендерних квот на політичних та керівних посадах (як тимчасовий захід), показуючи жінкам, що вже час виходити за територію вʼязниці, стіни якої вони зруйнували.


Як розподілені домашні обовʼязки між тобою і твоїм партнером/партнеркою? Розподілені приблизно 50/50 – відповіло 56,5% На мені як на господині лежить левова частина обовʼязків – відповіло 19,8% Коли працювала, то більше часу роботі, а вільний йшов здебільшого на домашні обов'язки і виховання дітей. Не дозволялося відпочивати просто так, без дозволу чоловіка. Всі мої намагання звільнити від домашніх обовʼязків - то основна причина наших конфліктів. Він нічого не робив крім «чоловічої роботи», а якщо робив — тикав цим постійно. На жаль, все було на мені. Наразі в стані розлучення.

Ретроспективно феміністки зробили величезну роботу для жінок, які живуть нині. Звісно ж, стає зрозуміло, що цей рух дійсно був колись потрібен. Та чи є ще щось, за що варто боротися феміністкам і навіщо цей рух потрібен тепер?


По-перше, важливо утримати ті права, які феміністкам вдалося вибороти. Так, свобода — це те, що треба постійно відстоювати, бо це можуть знову відібрати (як, наприклад, право на аборт в Польщі). Тому феміністки стоять на охороні цих свобід.


По-друге, все ще маємо разючу статистику щодо сексуального насильства. Феміністки найперше здіймають галас навколо цієї проблеми, привертають до неї увагу; допомагають дівчатам та жінкам, які зазнали насильства. Наприклад, вони створюють шелтери, гарячі лінії, щоб жінки знали, куди звертатися, коли виникла проблема. Також феміністки займаються просвітницькою роботою, пояснюючи, що у зґвалтуванні винен виключно ґвалтівник, та борються з віктімблеймінгом. Надзвичайно важливо, щоб жінки, які зазнали насильства, не залишалися з проблемою сам на сам, не боялися звернутися по допомогу, саме через страх, що на свій крик про допомогу замість підтримки почують слова «Сама винна».


Якою має бути жінка? Ніжною і турботливою – відповіло 5% Ніжкою і турботливою, але якщо треба, то тигрицею – відповіло 14,9% Красивою – відповіло 7,4% Поступливою – відповіло 4,1% Розумною і витривалою, бо більшість проблем лежить на плечах жінки – відповіло 17,4% Вона може бути такою, якою їх хочеться бути – відповіло 84,3%

По-третє, феміністки все ще борються проти навʼязаних нереалістичних стандартів краси та сексуальної обʼєктивації жінок. Ми дивимося на худих моделей з відфотошопленими тілами і додатково підкріплюємо цей образ стереотипом, що тільки красива та струнка жінка може бути щасливою та успішною. Що ж поганого в тому, що жінки хочуть стати красивими? А те, що підганяючи себе під рамки нереалістичних стандартів, жінки витрачають час, енергію та емоції на виснажливі тренування і дієти, а також на виснажливі думки про те, як вони мусять виглядати, замість того, щоб присвятити цей час розвитку або відпочинку. Все це також негативно впливає на самооцінку жінок на їхню впевненість у собі. До того ж феміністки нагадують, що краса — це не головний, а тим паче не єдиний ресурс жінки, а сила — не єдиний ресурс чоловіків. Що сьогоднішній головний ресурс це розум і саме його мусять і можуть використовувати всі статті.

Як ти вважаєш, чи реально жінці у сьогоднішньому світі поєднувати карʼєру і виховання дітей?
Так – відповіло 68,7% Так, але треба вдвічі більше зусиль. При намаганні це поєднувати страждатиме жінка - від перевтоми та недосипання. Якщо поряд партнер, який розділяє потреби жінки, разом виховують дітей і т. д., тобто це процес, над яким потрібно працювати. Залежить від її партнера. Я намагаюся, виходить погано. Так, але це витримає тільки неймовірно сильна духом людина. Так, якщо вона залишить в садочку або іншій людини, що не вважаю «вихованням дітей» взагалі.

За що іще борються феміністки, так це за рівноцінну можливість проявляти себе у професійній сфері. Так, жінки не дурніші за чоловіків, це вже доведено, проте навіщо тоді їм потрібні квоти на керівних посадах і в парламенті? Чому, раз вони такі розумні, вони не можуть пробитися самостійно? По-перше, тому що хоч вже й довели, що розмір мозку не впливає на інтелект, проте це не означає, що жінок відразу почали зустрічати з хлібом і сіллю в бізнесі, науці та політиці. По-друге, все ще розповсюджене стереотипне уявлення, що жінка — це людина, якою треба опікуватися, що вона не в стані сама прийняти серйозні рішення. Крім того, через низьку самооцінку жінки туди також радісно не побігли самі.


До того ж часто рівні права закінчуються тоді, коли народжується дитина. В Україні тільки влітку 2021 року стало можливим, щоб у декрет йшли чоловіки. У сусідній Польщі, в якій така можливість є вже багато років, в оплачуваний декрет іде аж цілий 1% чоловіків. Цікаво, було б провести опитування, чому так. Декретна відпустка та відпустка по догляду за дитиною, звісно ж, впливає на карʼєру, бо відкидає жінку на рік-два, а то і три з кожною дитиною. До того ж у той момент, коли жінка починає «сидіти» в декреті, на неї часто звалюється більша частина домашніх обовʼязків. Ну бо вона ж «у відпустці» і просто «сидить вдома». Коли ж жінка хоче повернутися на роботу, то стикається з тим, що часто не може продовжити працювати на тій же посаді, бо вже втратила кваліфікацію, і тому що очікується, що саме жінка буде йти на лікарняний, коли захворіє дитина.


Та найгірше, мабуть, те, що залишаючись протягом декретної відпустки без зарплатні, жінка стає залежною фінансово від чоловіка, що для деяких чоловіків стає сигналом, що тільки він тепер має в родині право голосу і активно з цього користується. Це те замкнене коло, з якого важко вирватися і, яке, власне, намагаються розірвати сучасні феміністки.


Тобто як бачимо, у феміністок і досі багато роботи.


Чи можуть жінки досягти видатним успіхів у науці, бізнесі чи політиці? Чому? Чому б ні? Питання, якою ціною. Можуть, я реалізована в науці і своїй професії, перепон за статтю не відчувала. Так, не бачу перешкод. Діти можуть бути перешкодою. Можуть, але, мабуть, важко, бо для цього треба відмовитись від всього іншого в житті. Можуть, якщо їм дадуть це зробити. Жінок стримують домашніми справами. При їх бажанні все можливо. Це найбільша мотивація. Немає бажання — знайдеться мільйон відмовок і нарікань. Так, але потрібно на когось перекласти «хатню роботу» та виховання/догляд дітей. Так, маса прикладів, але успішних чоловіків в історії було більше, це факт. Звичайно, так, тому що жінки розумні і трудолюбиві, сильні й наполегливі.

Наостанок хочу наголосити, що фемінізм — це не утискання чоловіків у їхніх правах за рахунок більших прав жінок. Фемінізм — це боротьба не з чоловіками, а з патріархальною структурою суспільства, де перевага надається ієрархічним відносинам, наказам та інструкціям, де відсутній діалог і гнучкість у прийнятті рішень, де жіночність — це про поступливість та слабкість, і де основном ресурсом є не розум, а сила. Фемінізм пропонує відкинути стереотипи і по-новому подивитися на речі, до яких ми вже звикли.


Наприклад, на красу і признати той факт, що її не можна загнати в рамки 90-60-90, що людські тіла неідеальні, що вони різні і що одні люди не повинні візуально обслуговувати інших за рахунок свого часу.


А ще на досягаторство. Що це не єдиний спосіб бути успішним, що не всім це близько і більшість людей це не мотивує, а фруструє. І це якраз та «цінність» патріархату, яка більше негативно впливає на самих чоловіків.


Також на ролі, що традиційно закріплені за чоловіками (воїни та здобувачі і тижчоловіки) і жінками (берегині дому і тиждівчинки). Уже давно час згадати, що часи змінилися, і ми змінилися, і нам в тих ролях вже тісно. Що є жінки, які хочуть і можуть бути механіками та дальнобійницями, і є чоловіки, які хочуть працювати вихователями та медбратами. Першим кажуть, що їм там не місце, других присоромлюють за «нечоловічий» вибір.


Звісно ж, феміністки закликають передивитися погляди суспільства на насильство і загалом на застосування сили, і на те, що це не єдиний спосіб досягти дисципліни і викликати повагу.


Фемінізм — це про боротьбу зі стереотипами і відкидання вузьких рамок, про свободу та ліберальні цінності, про повагу до всіх людей та про підтримку, а не упосліджування слабших. Бо кожний з нас може бути слабшим.

73 перегляди0 коментарів
bottom of page