top of page
  • Фото автораЮлія Желізко

БезВідмовні

Оновлено: 8 бер. 2023 р.

Добрий день, everybody!

Ну що, ви вже вбили цвях у стіну й продовжуєте лупати письменницьку скалу?

Якщо ні, то саме час, бо, по-перше, Кінг поганого не порадить (ви тільки почитайте його пости у твітері). А, по-друге, ми знову будемо знайомити вас з тими, хто таки насмілився переступити через власні страхи й вийти у широкий літературний світ.


Фото з klett-cotta.de

1. Laura Cwiertnia «Auf der Straße heißen wir anders» (ред. перекл. «На вулиці нас називають по-різному»)

Роман німецької письменниці вірменського походження Лаури Квіртнії розглядає нелегкі питання родинних травм з особливим чуттям та подекуди з легким почуттям гумору.

Книга починається з похорону. Померла бабуся головної героїні – Карли. Сім'я влаштовує вірменські похорони, щоб обговорити заповіт. Дивно, що бабуся залишила браслет з іменем Ліліт Куюмчян – зовсім невідомим онуці. Тож Клара вирушає з батьком до Єревану, аби дізнатися, хто така Ліліт та яку таємницю вона оберігає от уже стільки років.

Через сни, спогади та різних оповідачів розкривається історія поколінь цілої родини.


Фото з amazon.com

2. Grace D. Li «Portrait of a thief» (ред. перекл. «Портрет злодія»)

Грейс Ді Лі – молода американська письменниця азіатського походження, її дебютний трилер порівнюють з історією про Оушена, в якій присутня інтрига, романтика й таємна історія мистецтва.

Старший студент Гарварду, Вілл Чен – ідеальний студент, фахівець з історії мистецтва, гордість батьків та й взагалі, таке собі уособлення «американської мрії». Але коли таємничий китайський благодійник простягає руку з нездійсненною – і незаконною – пропозицією роботи, Вілл очолює команду, метою якої є повернути п’ять безцінних китайських скульптур, викрадених з Пекіна кілька століть тому…



Фото з penguinrandomhouse.com

3. Chesil «The Color of the Sky Is the Shape of the Heart» (ред. перекл. «Колір неба у формі серця»)

Японська письменниця цьогоріч представляє підлітковий дебют в англійському перекладі.

Молоду дівчину Дженні виганяють з найбільшої північнокорейської школи в Токіо. Вона оселяється у невеличкому селищі зі своєю прийомною матір’ю. На згадку про свій дім вона бере з собою улюблену книжку оповідань, в якій знаходить незвичайну записку і вирішує її розгадати.

Натхненна власним дитинством, письменниця Чезіл створює портрет дівчини, яка все своє життя сама бореться з національними упередженнями та несправедливістю і все ще шукає своє місце під сонцем.


Фото з goodreads.com

4. Chelsea Abdullah «The Stardust Thief» (ред. перекл. «Крадій зоряного пилу»)

Лулі аль-Назарі – опівнічна торговка, за допомогою свого охоронця-джина полює та продає заборонену магію. Коли вона рятує життя боягузливого принца, то привертає увагу його могутнього батька, султана, який шантажем змушує її відшукати стародавню лампу.

Фентезі кувейтсько-американської письменниці, натхненне історіями з «Тисячі й однієї ночі», поєднує в собі захоплюючу історію про легендарного контрабандиста, боягузливого принца та небезпечну подорож через пустелю до чарівної лампи.




Фото з babelio.com

5. Luc Dratwa «Passé inaperçu» (ред. перекл. «Непомічений»)

Люк Дратва – відомий бельгійський фотограф, відомий серією знімків, зроблених із 76-го поверху Рокфеллер-центру з видом на Емпайр-Стейт-Білдінг у Нью-Йорку.

Головний герой його роману «Passé inaperçu» також фотограф (хоча автор заперечує автобіографічність) опиняється в захопливій історії з несподіваним розвитком подій. Слова Люк Дратва використовує так, наче клацає кнопкою фотоапарата – лаконічно, влучно, правдиво.

Пристрасті, любов, дружба, подорожі, долі, що сплітаються й розходяться, минуле і майбутнє, між яким одна мить, а ще міста – Брюссель, Париж, Нью-Йорк…



Фото з goodreads.com

6. Tara Stringfellow «Memphis» (ред. перекл. «Мемфіс»)

Роман, який розповідає про три покоління чорношкірої сім’ї та відкриття однієї дочки, в силах якої, як виявилося, змінити долю родини.

Влітку 1995 року десятирічна Джоан, її мати та молодша сестра тікають від насильства батька і знаходять притулок на батьківщині матері – у Мемфісі. Півстоліття тому дід Джоан побудував величний будинок в історичному районі міста, але був страчений через кілька днів після того, як став першим чорношкірим детективом у Мемфісі…

Натхнена власною сімейною історією письменниця досліджує складність того, що ми передаємо не лише в наших родинах, а й у нашій країні: жорстокість та справедливість, безсилля та свободу, долю й прощення, сумнів і віру, жертовність та любов.


147 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page