top of page
  • Фото автораОлі Черкай

Як святкують Різдво у Польщі: обла́тка та вбивство коропа

Ми зібрали власний досвід та цікаві факти святкування Різдва у різних країнах світу: Польща, Гватемала, Ісландія.


Пригадую, як уперше відвідала дім батьків свого чоловіка-поляка. Це сталося якраз на Різдво. На той момент я проживала в Польщі майже два роки і нібито все знала про польські традиції, але, повірте, деякі речі здивували. Розповім основні цікавинки.


1. Свята і після свят.

«Перед святам, після свят».

Почнемо з того, що по факту вже з двадцятих чисел грудня в Польщі починається двотижневий загул, який самі поляки називають święta, święta i po świętach (свята і після свят). У цей період святкують – Різдво Христове, День Святого Стефана, Новий рік – і на завершення – Три королі (6 грудня). Якщо вам раптом здалося, що якось забагато свят, то вам не здалося. Але без жодних докорів сумлінь поляки відпочивають усі два тижні, і краще не треба турбувати їх з такими банальностями, як справи по роботі.


2. No meat, No alcohol.

На перший погляд, адженда на Вігілію (вечір перед Різдвом) приблизно така сама, як і у нас на Святвечір, – ввечері, напередодні Різдва (24 грудня), сім’я сідає за стіл з появою першої зірки, на святковому столі має бути 12 страв, трапеза починається з молитви. Після вечері сім’я співає колядки і грає в настільні ігри.

Але є нюанси. Різдво в Польщі – це мрія вегетаріанця. Ні, салатик олів’є теж сюди не пасує. На столі стоять тільки безм’ясні страви, а що цікаво – напередодні Різдва поляки не вживають алкоголю. Чесно кажучи, не знала, що з алкоголем все так суворо, адже загалом випити поляки люблять, та і Різдвяного посту в Польщі ніхто не дотримується. Вирішивши, що келих червоного вина ніколи нікому не завадив, я вирішила подарувати батькам чоловіка пляшку вина на Різдво. Подарунок прийняли прохолодно, ще раз підкресливши, що Різдво – це родинне безалкогольне свято. Наступного дня, 25-го числа, і м’ясо, і спиртні напої вже були на столі – з католицькими «стражданнями» було покінчено…


3. Обла́тка.

Коли на небі з’явилася перша зірка, ми всі зібралися за святковим столом, мама мого чоловіка вручила мені opłatek і сказала, що вечеря має починатися з нього. «Добре, – думала я, – ми починаємо з куті, вони – з облатки». Сам opłatek виглядав дуже тонким, як папір, шматочки білого коржика з малюнком. Тоді я його побачила вперше, тому подумала, що треба просто з’їсти або відкусити шматочок, але добре, що я цього не зробила…

Як виявилося, треба ділиться облаткою з іншими членами родини, а вони всі діляться облаткою між собою, одночасно вибачаючись одне перед одним за минулі образи, і висловлює побажання. Це найважливіший момент під час Вігілії.


4. Хто такий Кевін?

Пам’ятаю, як після святкової вечері сестра мого чоловіка встала з-за столу і сказала: «Увімкніть телевізор, мабуть, Кевін вже почався». У мене одразу ж постало питання: «Хто такий Кевін?». Виявилося, що для поляків фільм «Сам удома» («Kevin sam w domu») – такий же символ Різдва, як і сімейне застілля, ялинка та подарунки. І Кевін МакКалістер так само бажаний гість у польському домі, як і Святий Миколай.


5. Короп на всю голову.

«З Різдвом! Пішов геть!»

Головною стравою поляків на Різдво є короп. Рецепти його приготування різняться залежно від регіону – здебільшого коропа подають смаженим або запеченим, але суть у тому, що поляки не уявляють собі різдвяний стіл без цієї риби. Напередодні Різдва в торгівельних центрах можна побачити кілометрові черги до рибного відділу.

Попри це, з кожним роком у Польщі стає все більше противників коропа на різдвяному столі. Активісти із захисту риб влаштовують флешмоби в соцмережах та на вулицях на захист коропа, пропонуючи не вбивати його заради традиції або вбивати, попередньо оглушивши.

Цього року, наприклад у Варшаві, організували акцію на захист коропа під гаслом «Ми всі вбивці». Коли я вперше побачила ці плакати, я… ні-ні, не буду нічого про сприйняття світу зараз – бідного коропа мені теж шкода.


6. Луски від риби в гаманці.

Це була ще одна несподіванка. Після вечері мама мого чоловіка урочисто вручила мені лусочки і кістки коропа й запропонувала мені покласти їх в гаманець або сумочку. Чоловік, бачачи моє здивування, пояснив мені, що це така польська традиція. Луски коропа, якого готували до Різдва, приносять фінансове благополуччя

і достаток. Повторюсь, бідний короп.


7. На Пастерку.

Після святкової ввечері в розмовах за Різдвяним столом можна почути: «Пастерка», «На Пастерку». Рівно опівночі вся сім’я відправляється в церкву, де проводиться особлива нічна служба. Називається вона так, тому що саме пастирі першими дізналися новину про народження Христа. Служба триває до світанку. Священник оголошує: «Ісус народився». Так настає Різдво в Польщі.


108 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page