top of page
  • Фото автораЮлія Желізко

Магія Літератури: Міста Книжкових Ярмарків

Готові вирушити у подорож містами Європи, яких пов’язує не лише древня історія, таємничі легенди чи знані генії, а й… книжки? Сьогодні говоримо про книжкові ярмарки світу, тому запрошуємо вас у захопливий світ літератури. Ви дізнаєтесь про найбільші та найцікавіші заходи, які відбуваються на різних континентах. Приготуйтеся зануритися у світ багатогранної книжкової культури, де кожен ярмарок має щось особливе для вас. Ви дізнаєтесь про найбільші літературні події, де представлені найсвіжіші видання, проводяться цікаві дискусії, зустрічі з авторами та різноманітні культурні заходи. Тому пакуйте валізи! Але, звісно, залиште там місце для книжечок😊


1. Лейпциг

Звісно, ми розпочали нашу подорож саме звідси. Це німецьке місто переповнене історією, культурою та … книгами. Тут стоїть найбільший пам’ятник Європи. Йоганн Себастьян Бах жив та творив тут більшу частину свого життя, ну і не можна забувати про великого Гете: завдяки його «Фаусту» один лейпцизький ресторан став найвідомішим гастрономічним закладом світу – «Погрібок Ауербаха» («Auerbachs Keller»). Та й прапор міста ну дуже нам рідний (перевірте).

Лейпциг

А ще Лейпциг – один із найбільших центрів книгодрукування у Німеччині. І тут щорічно проводиться книжковий ярмарок, заснований ще у XVII столітті, на якому видавці з багатьох країн світу представляють літературу, шкільні підручники, газети і журнали, календарі, художні альбоми, аудіокниги. Одних тільки компаній, що спеціалізуються на випуску дитячої літератури, на цьому заході можна нарахувати близько чотирьохсот.

У 2023 році на Лейпцизькому книжковому ярмарку представляла свій національний стенд й Україна. Основною темою стенду був проєкт Дарії Білої та Софії Гупаловської — експозиція «Зруйнована бібліотека» з меблями закладів, пошкоджених внаслідок обстрілів. Загалом у програмі книжкового ярмарку можна було відвідати виступи Софії Андрухович, Андрія Любки, Ігоря Померанцева, Євгенії Лопати та інших.


Лейпцизький книжковий ярмарок 2023 – березень.


2. Франкфурт

А ми вже напакували книжечок і вирушаємо до Франкфурту-на-Майні – культурної та ділової столиці Німеччини з багатою історією, яка бере свій початок у восьмому столітті. Існує легенда, згідно з якою Карл Великий надав назву «Франкфурт» цьому населеному пункту після перетину річки Майн. Точний переклад назви означає «місце переходу франків через річку».

Франкфурт

Отож, франки через річку успішно перейшли, а тепер вулицями міста проходять сотні тисяч людей, які поспішають відвідати найбільший книжковий ярмарок світу – Франкфуртський книжковий ярмарок. Це свято літератури, де збираються видавці, автори та книжкові ентузіасти. Тут можна ознайомитися з найсвіжішими літературними новинками, зустріти улюблених письменників та насолодитися неповторною атмосферою книжкового світу. Подія залучає фахівців із понад 100 країн.

Україна взяла участь у ярмарку у 2022 році, для стенда було обрано гасло «Наполегливість існування», запропоноване філософом і перекладачем Юрком Прохаськом. Основою візуального оформлення стала мозаїка «Дерево життя» Алли Горської, знищена в Маріуполі у липні цього року.

На ярмарку Сергій Жадан отримав Премію миру німецької книготоргівлі 2022 року. «Що вони можуть нам зробити, поки ми чуємо один одного?» – ця цитата Сергія Жадана з книжки «Життя Марії» стала девізом української програми, в межах якої звучали голоси Оксани Забужко, Юрія Андруховича, Андрія Куркова, Тані Малярчук, Тані П’янкової, Оксани Романишин та Андрія Лесіва, Станіслава Асєєва, Гаськи Шиян, Любові Якимчук.


Франкфуртський книжковий ярмарок 2023 – жовтень.


3. Лондон

Послухайте історії, які нам розповів Борис Джонсонюк (тільки тсс – це ну майже державна таємниця). Так-от, заснований римлянами, спочатку Лондон називався на римський манер – Лондініум. Знаменитий лондонський «Біг Бен» – не вежа, всупереч поширеному міфу. «Біг Беном» називається встановлена там дзвіниця, а сама вежа носить назву «Елізабет». А ще Борис запевняв, що Лондон – зовсім не дощове місто. Навпаки, одне з найсухіших у Європі. Ну як йому не повірити?

Лондон

А десь там за Біг Беном щорічно відбувається Лондонський книжковий ярмарок. Щороку у лондонському кварталі Блумсбері, відомому своїми літературними та інтелектуальними зв'язками, видавці представляють свої нові книжкові шедеври, письменники читають виразно свої твори, а книготорговці розташовують свої стенди, демонструючи незрівнянний вибір літературних скарбів. І, звісно, книги, книги, книги…

На цьому ярмарку у 2023 році Україна мала статус «Країна у фокусі уваги» (Guest Spotlight). Завдяки підтримці організаторів українцям надали стенд безкоштовно, на якому від України було представлено близько 300 книжок від 21 видавництва.


Лондонський книжковий ярмарок 2023 – квітень.


4. Париж

Ти відразу уявляєш, як вранці п’єш каву з круасаном, а ввечері прогулюєшся під яскравими вогнями Ейфелевої вежі та ще й під романтичну мелодію? Та ну, пора позбуватися стереотипів! До того ж, найпопулярнішим місцем для відвідування є зовсім не Ейфелева вежа, а Діснейленд. А якщо ти думаєш, куди б ще піти, можемо дати кілька порад.

Париж

Паризький книжковий ярмарок є однією з найпрестижніших та найбільш очікуваних книжкових подій у світі. Заснований у 1981 році, цей ярмарок став місцем зустрічі видавців, авторів, книготорговців та книголюбів з усього світу. Він проводиться щорічно і залучає велику увагу як з боку професіоналів книжкової індустрії, так і з боку широкої публіки, збирає понад 1500 видавництв з усього світу та привертає мільйони відвідувачів.

У 2023 році Україна взяла участь у Паризькому книжковому салоні з національним стендом, гаслом якого стали слова: «Україна: серце Європи, що б’ється». На українському стенді були представлені видання, які розповідають про сучасну українську культуру, на також найновіші книжки від українських авторів, зокрема Юрія Андруховича, Станіслава Асєєва та Артема Чапая.


Паризький книжковий ярмарок 2023 – квітень.


4. Вільнюс

Давним-давно в околицях майбутнього міста полював великий князь литовський Гедиминас. Залишився на нічліг і приснився йому сон, що на пагорбі, де убив князь могутнього тура, стоїть величезний сталевий вовк і голосно виє на місяць. Прокинувся князь, наказав покликати мудрого волхва, який розтлумачив сон: «Виникне на цьому місці нове місто і слава його так велика, що вона досягне країв світу»… Уявили якусь казкову місцевість, а у вашій валізі ще залишилося місце? Тоді вирушаємо до Вільнюса за книжками.

Вільнюс

Бо саме там відбувається одна з найстаріших і найпрестижніших книжкових подій в регіоні – Вільнюський книжковий ярмарок. Це визнана літературна подія, заснована у 2000 році, яка збирає книголюбів з різних куточків світу, загалом – понад 65 000 відвідувачів.

Цьогоріч проведення ярмарку припало на річницю повномасштабного російського вторгнення в Україну, через що велика кількість подій була присвячена Україні. Зокрема, відбувалися воркшопи для українських дітей, поетичні читання за участі литовських й українських поетів і поеток, документальний кіноперформанс з України, дискусія «Сила людей, об’єднаних книгами». На відкритті ярмарку виступив президент Литви Ґітанас Науседа зі словами підтримки для українців.


Вільнюський книжковий ярмарок 2023 – лютий.


5. Варшава

Місто, назване на честь двох рибалок, у якому на центральній площі сидить русалка, а українська мова зараз лине ледь не з кожного кутка. Так, ми вирушаємо до столиці країни, яка першою відкрила свої обійми, щоб прихистити сотні українців на початку російського вторгнення.

Варшава

А ще у Варшаві квітучого травня відбувається масштабна літературна подія – книжковий ярмарок. Цьогоріч Україна на ярмарку буде представлена в ролі почесної гості, завдяки безцінній підтримці організаторів цієї найбільшої книжкової події Польщі. Український колективний стенд працюватиме під гаслом “Мільйони мостів”.

Українська програма міститиме 59 заходів. 40 із них — презентації, дискусії, автограф-сесії – відбуватимуться на Національному стенді України, Палац науки та культури, стенд #120. Українські автори представлять свої новинки та приєднаються до дискусій. Учасниками подій стануть, зокрема, Галина Ткачук, Юрій Винничук, Олеся Мамчич, Ярина Чорногуз, Євгенія Сапожнікова та Вахтанг Кебуладзе. Ви ще встигаєте придбати квиток на потяг, аби встигнути на подію!


Варшавський книжковий ярмарок 2023 – травень (23-28 травня).


6. Болонья

А ми пакуємо валізи до міста, в якому знаходиться найстаріший в Європі університет і церква, яку розписував молодий Мікеланджело, до кулінарного центру Італії, батьківщини соусу «болоньєзе», вулицями якої розгулював юний Моцарт. Так, Viva Болонья!

Болонья

Коли весняне сонце стає ласкавішим, настає час для надважливої літературної події – Болонського ярмарку дитячої літератури. На нього з’їжджаються близько 1400 учасників, а кількість відвідувачів сягає 30 тисяч осіб.

У 2023 році Україна представила свій стенд на 60-му Болонському ярмарку дитячої книги. Оформлення стенду виконали дизайнерки Дарія Біла та Софія Гупаловська. В оформленні було використано 106 дитячих малюнків про війну, зібраних благодійним проєктом «Мамо, я бачу війну». Також у межах ярмарку відбулося вручення премії Bologna Prize for the Best Children’s Publishers of the Year, яку цьогоріч у категорії «Європа» отримало «Видавництво Старого Лева».


Болонський ярмарок дитячої літератури 2023 – квітень.


7. Буенос-Айрес

Який різноманітний Буенос-Айрес! Хмарочоси портового району Пуерто-Мадеро, колоніальна архітектура Сан-Тельмо, монументальні будинки Монсеррату, різнокольорові халупи старої Ла Боки. А у повітрі – запах аргентинських стейків, емпанад (місцевих пиріжків) і дух танго! Готові летіти з нами через океан на інший край світу?

Буенос-Айрес

А варто! Бо саме там щороку відбувається ще одна вагома літературна подія. Ви вже здогадалися, що це книжковий ярмарок? 😊 Отож, міжнародний книжковий ярмарок у Буенос-Айресі відбувається навесні, місце проведення – La Rural, виставковий комплекс Буенос-Айреса. На 45 000 квадратних метрів виставкової площі розташовуються близько 1500 експонентів із понад сорока країн. Вперше Україна взяла участь у цій події у 2019 році.

Цього року девіз українського стенду був більш ніж символічним: «Україна – це Європа!»


Книжковий ярмарок у Буенос-Айресі 2023 – квітень-травень.


Книжкові ярмарки Європи є незаперечними культурними та літературними подіями, які привертають увагу великої кількості людей з усього світу. Вони створюють унікальну атмосферу, де можна насолодитися різноманіттям літературних творів, зустріти відомих авторів, взяти участь у захоплюючих обговореннях та знайти натхнення для нових читацьких відкриттів.

То як, у вашій валізі вже повно книг, а у душі мільйони вражень? Тоді ми готові повертатися додому! Адже нам не тільки є що представити світу, у нас вдома теж сті-і-і-льки всього смачного-літературного, що ми обов’язково вирушимо у ще одну подорож. І це будуть дороги, міста і місця, знайомі кожному українському серденьку.

52 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page