top of page
  • Фото автораОлі Черкай

Руїни замків, покинуті лікарні та стіни крові: містичні місця України, ідеальні для написання горору

Оновлено: 8 бер. 2023 р.

Друга половина жовтня, за вікном уже зимно, сиро, а під ногами болото. Чи можна уявити кращий час на відвідування замків та закинутих будівель, які, як вважають, і досі наповнені духами та привидами? Підготувала добірку містичних куточків, яка стане в пригоді письменникам у пошуках натхнення, мандрівникам та всім, хто любить полоскотати собі нерви напередодні Гелловіну.


1. Вінницька психіатрична лікарня

«Молодий журналіст приїжджає до психіатричної лікарні, розташованої на околиці міста, щоб розслідувати таємниче зникнення однієї з пацієнток. Згодом він розуміє, що працівники закладу щось приховують…», — саме така історія виникла у мене в голові, коли я побачила старі фотографії цього моторошного місця.

Про лікарню, побудовану в кінці XIX століття, ходить чимало легенд. Кажуть, ніби під її будівлями приховано не один підземний поверх, де під час німецької окупації у Вінниці лікували хворих найстрашнішими методами: кровопускання, опіки, п’явки, проносні засоби, оцет, голодування, водолікування. Людей одягали в гамівні сорочки, зв’язували ременями, а іноді застосовували навіть кайдани. Смертність серед пацієнтів була просто вражаючою.

Пізніше, за радянської окупації, до психіатричної лікарні часто потрапляли здорові, але неугодні режиму люди, над якими тут проводили жахливі експерименти. Пацієнти помирали, а з темних коридорів підвалу вночі долинав чийсь гучний істеричний сміх.

Можна вірити в ці історії чи ні, але диму без вогню не буває — на лікарняному кладовищі й досі знаходять безліч братських могил.


2. Цвинтар австрійських солдатів біля Говерли

Фото взяте на сайті: explorer.lviv.ua


Уявіть, що ви потрапляєте в мовчазне, містичне та моторошне австрійське кладовище періоду Першої світової війни, що розташоване в горах? Саме такий цвинтар знаходиться біля підніжжя найвищої точки українських Карпат. Будь-яке місце поховання несе некротичну енергію, але тут вона відчувається якось особливо. Уже навіть дорогою до таємничого місця можна побачити порослі мохом пеньки та повалені вітром дерева, які ніби попереджають про те, що тут сталося щось жахливе. Коли ти виходиш на саму галявину із цвинтарем, можна побачити, як навколишні велетенські дерева, що оточують її, кидають свої тіні на могили, створюючи химерні відбитки й образи.

Що ж тут сталося? Відомо тільки те, що австрійські вояки загинули в один день — 30 серпня 1916-го року під час кривавих боїв між військами Російської та Австро-Угорської імперій за панування над висотами Карпат.

На могилах кількох десятків солдатів можна прочитати їхні імена, звання, вік і дату смерті німецькою мовою. Більшість із них загинули дуже молодими, у 20-22 роки. Вважається, що душі померлих солдатів досі блукають цими лісами і благають про спокій.


3. Тараканівський форт

Фото: DepositPhotos


Найзагадковіше та найстрашніше місце з нашого списку. Про Тараканівський форт ходить багато чуток і легенд. Одні легенди розповідають, що це була оборонна споруда, яка стала воєнним складом та в’язницею для солдатів, і що під мурами поховано понад 200 австрійських військових.

Інші ж стверджують, що німці тут проводили випробування нової секретної зброї, начебто навіть ядерної. Розповідають, що на початку ХХ століття тут заблукав загін НКВС і безслідно зник. Туристи, які приїжджали сюди, не раз чули тут голоси, постріли, бачили тіні та людей у військовій формі із закривавленим обличчям, які питали дорогу, а потім раптово зникали. Правда це чи ні, але місцеві намагаються обходити цю місцину стороною. Відчувають негативну енергетику навіть місцеві тварини, які часто приходять вмирати сюди. Ви можете переконатись у цьому самі. Вони лежать, як правило, в покинутих арках форту. Чим не горор про українське кладовище домашніх тварин?


4. Аккерманська фортеця у Білгороді-Дністровському

Фото: Q-lieb-in / WikiCommons


Білгород-Дністровський замок, як його ще називають, вабить суворою красою зі скелястих берегів лиману. Похмура фортеця XIII-XV століття не раз змінювала своїх господарів, а замість води глибокі рови були заповнені тілами і кров’ю воїнів. Але найбільше легенд точиться саме навколо мережі ходів під фортецею. Так, після Другої світової війни місцеві мешканці розповідали, що в підземеллях фортеці проживали незрозумілі рогаті істоти з неприємним запахом. Вони виходили з підземель фортеці на світло й нападали на місцевих жителів. Проте тілесної шкоди людям вони не завдавали — лише забирали продукти і втікали. Версії походження тих істот висловлювалися різні: від потойбічних сил і деградованої гілки австралопітеків, нащадків людей, які з’явилися від жінок і інопланетян, до румунських солдатів, які дезертирували. Під час війни ті носили пілотки з витягнутими кінцями, їх можна було прийняти за роги. Проте після вибухів метану в підземеллях у 1980-х незрозумілі істоти зникли. Однак часом жителі чують дивні звуки біля фортеці.


5. Місто-привид у Карпатах

Фото взяте на сайті: firtka.if.ua


Багато хто з наших письменників звертався до теми містики Карпат. Але в Карпатах, окрім міфологічних героїв, є місто однієї вулиці, яке турист не знайде на жодній мапі України. Місто-привид, тобто зона обмеженого доступу, заховалося у лісах Прикарпаття, по дорозі до гірського селища Делятин. За колючим дротом малесенький населений пункт виглядає трохи моторошно.

Історія створення міста досі знаходиться під грифом секретності. Відомо, що будівництво розпочалося у післявоєнні роки, у той час, коли тривала гонка ядерного озброєння між Радянським Союзом та Сполученими Штатами Америки. Наказ про зведення містечка віддав радянський кат Лаврентій Берія. До того часу на цьому місці існувало невеличке село. Залишається тільки здогадуватись, що зробили з його мешканцями совєти.

Через те, що місто трималося в секреті, воно овіяне легендами та чутками. А ті, хто бачив чи чув про таємничу військову базу, безслідно зникли або померли, так ніколи і не розповівши правду. Сьогодні, якщо вам вдасться потрапити всередину і провести там ніч, закинуті будинки і хащі самі розкажуть історію — то дах десь скрипне, то тінь метнеться на веранді, то навіть якісь кроки почуєте на подвір’ї.


6. Лиса гора в Києві

Фото взяте з Вікіпедії.


Лису гору, що височіє на Видубичах, з давніх-давен вважали «темним місцем», бо саме тут відбулося багато жорстоких вбивств. Колись на місці київської Лисої гори був язичницький жертовник та капище. Потім, після насадження християнства на Русі, тут збиралися прихильники язичництва. Наприкінці ХІХ століття місце освятили і звели на ньому Лисогірський форт. Згодом форт перетворили на гарнізонну в’язницю, де виконували смертні вироки, а страчених тут же і ховали. Зокрема, тут було позбавлено життя й Дмитра Богрова — вбивцю прем’єра Столипіна. Легенди кажуть, що він досі блукає місцем своєї смерті.

У роки Другої світової війни тут була розташована німецька танкова частина, що стала своєрідним рекордсменом за кількістю солдатів, які зійшли з розуму і закінчили життя самогубством.

Багато поетів і письменників захоплювались незвичайним відчуттям від цих гір. Писали про це місце і Сергій Головачов, і Лада Лузіна. Кілька разів згадував Лису гору у своїх творах і киянин з антиукраїнськими поглядами Михайло Булгаков.

Сучасні послідовники язичників та дияволопоклонники також часто навідуються сюди, бо гору вважають хорошим провідником енергії. Як киянка, раджу оминати цю лісопаркову зону вночі, адже, гуляючи цими місцями, у вас є всі шанси не тільки відкрити астральний світ, а й неочікувано для себе взяти участь у ритуальному вбивстві.


7. Невицький замок

Фото: shutterstock.com


Власне, це мій «фаворит», який лякав мене привидами ще з дитинства. Знаходиться замок у Закарпатській області і його історія починається приблизно у XII столітті.

Багато легенд пов’язані з цим місцем. Одна з них розповідає, що стіни замку зроблено на основі молока та яєчного білка, нібито чергова його власниця — Поган-Діва — змушувала мешканців здавати молоко та яйця для розчину, який використовували для будівництва. Це призвело до голоду та злиднів місцевого населення.

Пізніше діві здалося мало додавати в розчин яйця і молоко, вона наказала додавати людську кров. Чутки про її жорстокість дійшла й до короля. Він наказав зібрати всіх корів в окрузі та прив’язати їм дзвіночки. Вночі вони влаштували шум під замком, і злісна діва вирішила, що розпочався його штурм. Коли вона намагалася втекти, король наздогнав її та відрубав голову.

Кажуть, привид горе-будівниці досі блукає замком і частенько попадає в фотокадр туристів. Невицький замок — дійсно місце зі складною енергетикою. Місцеві розповідають, як над замком губляться дрони, які використовують для зйомки чи супутники. Чи то тисячолітні стіни заважають, чи дійсно потойбічні сили — невідомо, але в будь-якому разі кожен, хто бував тут, відчув щось химерне.

Так цього літа сталося і зі мною — блукаючи на схилах біля Невицького, зрозуміла, що більше не боюся діви, як колись у дитинстві, а, навпаки, відчуваю, що стіни замку ніби захищають від звірячо жорстокої, химерної реальності війни, набагато страшнішої за будь-якого привида.

Які ще містичні місця ви знаєте? І якщо були там, поділіться враженнями.

238 переглядів1 коментар

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page