top of page
  • Фото автораЮлія Желізко

БезВідмовні

Оновлено: 8 бер. 2023 р.


Добрий день, everybody!

Як ви гадаєте, що страшніше: відмовити комусь чи почути відмову? Відкрити комусь свою душу, чесно заявити про наміри чи почуття, а натомість так і не отримати омріяної згоди? Особливо, коли все це відбувається з вами вперше, і здається, що від відповіді залежить ціле життя. Чи варто аж так ризикувати?

Пропонуємо познайомитися з кількома щасливчиками та щасливицям, які, незважаючи ні на що, таки ризикнули й почули жадане «Так!». І ні, ми не маємо на увазі пропозицію руки та серця, а дещо набагато важливіше — вихід першої книги!

Ми склали підбірку іноземних літературних дебютів 2022 року. Сподіваємося, що таким яскравим та оригінальним авторам вже незабаром не зможуть відмовити й українські видавці.

1. Ayanna Lloyd Banwo «When we were birds» (ред. перекл. «Коли ми були птахами»)

Фото з bookshop.org

«When we were birds» — майстерний роман Аянни Ллойд Банво — англійської письменниці, що народилася та виросла у Порт-оф-Спейн, на острові Тринідад. Міфічна історія кохання — розповідь про гробаря-невдаху та жінку, яка походить від «corbeau» — чорних птахів, які летять на схід із заходом сонця, забираючи з собою душі померлих…

Це новий і важливий голос у художній літературі, який за своєю міфічністю та масштабом нагадує вражаючий дебют Арундаті Рой «Бог дрібниць».







2. Moses McKenzie «An olive grove in Ends» (ред. перекл. «Оливковий гай в Ендсі»)

Фото з headline.co.uk

Головний герой роману — Сайон Хьюз — молодий чорношкірий чоловік із Брістоля, мріє про світ, далекий від того, в якому він виріс. Книга розповідає про бурхливе, болісне дитинство та підлітковий вік Сайона, торговця наркотиками, який намагається приховати свої злочини від доньки пастора, в яку він закоханий. Захоплююча історія від першої особи розповідає про віру, дружбу, гроші, злочини та недоліки британської системи освіти…

Рідкісний погляд на суворі реалії вуличного життя та кохання в яскравій прозі, переданій з чутливістю та без сентименталізму від британського письменника Мозеса Маккензі.



3. Alex Viens «Les pénitences» (ред. перекл. «Покаяння»)

Фото з amazon.ca

Роман французької письменниці Алекс Вінс влучно описує стосунки між батьком і донькою, в яких панує страх та насилля.

Після 10 років відсутності Жюлі повертається, щоб побачитися зі своїм батьком, Денісом, старим негідником. Він наполягає на тому, щоб донька пообідала з ним, і те, що планувалося, як коротка зустріч, переростає у вечір, повний перипетій та спогадів.

У коротких розділах, перемежованих пронизливими, емоційними діалогами, авторка вдало досліджує складну тему сімейних стосунків та сімейної спадщини.



4. Marcin Meller «Czerwona ziemia» (ред. перекл. «Червона земля»)

Фото з empik.com

Трилер польського історика та журналіста Марціна Меллера — це пригодницька історія про батька, який намагається спокутувати свої гріхи перед сином. А також це роман про велике кохання, тугу та Африку.

У 1996 році на острів приїжджає журналіст. Через деякий час він втягується у конфлікт між європейцями та місцевими жителями У 2020 році Марчін Тільцер — син відомого репортера їде, як і його батько, в Уганду. Йому не вдається знайти Гулу, місце, де його батько ледь не загинув більше двох десятиліть тому. В Африці виявляється, що немає нічого певного, деякі підказки ведуть у нікуди, а наслідки рішень, прийнятих багато років тому, проявляються лише зараз.



5. Louise Kennedy «Trespasses» (ред. перекл. «Порушення»)

Фото з bloomsbury.com

Дія книги «Trespasses» Луїзи Кеннеді розгортається в Північній Ірландії в 1975 році. Це історія про Кушлу, молоду католицьку вчительку початкової школи, яка намагається допомогти Деві, учневі з робітничого класу, чий батько став жертвою релігійного насильства. Вона також піклується про свою матір, допомагає керувати сімейним пабом і закохується в одруженого адвоката, вдвічі старшого за неї.

Це історія, розказана з майстерно тихим символізмом, чимось нагадує романи Саллі Руні — глибокі, ніжні й шокуючі водночас.






6. Åsa Kalmеr «Naket. Det mest intima» (ред. перекл. «Оголена. Найінтимніше»)

Фото з romanusochselling.se

Оса Калмер — шведська режисерка й драматургиня, у минулому — асистентка Інгмара Берґмана у кількох його постановках. Як письменниця дебютує з книгою «Naket. Det mest intima», що народилася внаслідок розмов авторки з жінками з різним досвідом, походженням і сексуальною орієнтацією. Вони діляться думками та почуттями про кохання, смерть, тіло… Сміливо й скромно розповідають про таємне і сокровенне, оголюють прекрасне та хтиве — і ми поринаємо в чуттєві одкровення про найінтимніше.







Звісно, список далеко не вичерпний. Ми будемо знайомити вас з новими авторами й надалі. У світі книг постійно з’являються нові імена. Бо навіть, коли вам з першого разу кажуть «Ні!», за прикладом Стівена Кінга, знайдіть для відмов міцний цвях у стіні та пишіть далі…





255 переглядів0 коментарів
bottom of page